Wat je altijd wilde vragen, maar niet durfde.

“And here you are living despite it all.”

Ik heb wat vragen binnen gekregen en vertel hier graag over.

Hoe heb je gedacht over levenslang ‘gehandicapt’ zijn?
Ik heb hier nooit echt over nagedacht omdat ik deze gedachte snel weg duwde, ik kon er niet aan denken. Het beeld om weg te zijn bij mijn vriend en levenslang begeleid te moeten wonen was te erg om over na te denken dat ik dit ook niet deed. Ik heb mijn lichaam meteen verteld dit goed te maken. Op Funpop heb ik gezien wat ik had kunnen hebben en ben blij dat ik niet zo ‘gehandicapt’ ben geworden.

Wat als de revalidatie niet vooruit ging?
Dit heb ik in het Radboud heel erg gehad, ik voelde dat mijn lichaam wou bewegen maar dit niet lukte. In Venlo lukte het eindelijk om mijn voet op te tillen. Vanaf dat moment had ik weer vertrouwen in mijn lichaam en de revalidatie. Dat is het moment geweest dat mijn lichaam beetje bij beetje terugkwam.

Wat als je zou moeten leven als een kasplantje?
Als ik nog volledig qua verstand bij was, had ik de keuze gemaakt om er een eind aan te maken. Ik zou dan deze keuze met mijn volle verstand kunnen maken. Daarnaast zou ik niet kunnen leven met het leven als een kasplantje maar met een ‘gezonde’ geest. Mocht mijn geest ook veranderd zijn en had de familie deze keuze mogen maken. Zelf had ik niet meer kunnen beseffen.

Wat ging er in je hoofd om na je herseninfarct?
Eigenlijk heeft het heel lang geduurd voordat ik besefte dat ik een herseninfarct had gehad. Eerlijk gezegd, kan ik mij dit niet meer herinneren. Wel weet ik het moment nog goed waarop het echt binnenkwam dat ik verlamd was. Ondanks deze hele nare gedachte, heb ik nooit gelooft in het locked-in syndroom, ik zou hier bovenop komen!

Heb je ooit spijt gehad van je operatie?
Heel vaak. Maar uiteindelijk heb ik in gezien dat dit het beste scenario was uit de slechtste film. Het aneurysma was blijkbaar zo groot,dat dit binnen nu en 5 jaar had gezorgd voor een bloeding, waarbij de hulptroepen telaat aanwezig zouden zijn om mij te kunnen redden. Ik was gelukkig in de buurt van de professionals.

“Be thankful for today, because in one moment, your entire life can change.”

Advertenties